Dieren in hun natuurlijke habitat

Toen ik mijn voorgaande stukje schreef, wist ik dat ik reacties kon verwachten. Ik gaf slechts mijn mening en elke mening is er maar één, naast vele andere.
Natuurlijk vind ik níet dat we de dieren die nu voor hun leven afhankelijk zijn geworden van de mens voor voedsel en onderdak weer de natuur in moeten sturen. En zeker is er niks mis mee om door andere mensen afgedankte dieren, die in asiels verblijven, liefdevol op te nemen of de kat van een overleden vrouw in huis te nemen. Nu het eenmaal zover is, en wij de dieren in hun afhankelijke rol hebben gedrukt, zijn wij verplicht ook levenslang voor die dieren te zorgen. Een uitzondering daarop is volgens mij trouwens wel de kat. Dit dier heeft zich nooit echt laten domesticeren en heeft veel van zijn roofdier-instinct behouden. Zie de volgende interessante documentaire.
De kat kwam aanvankelijk wonen in de stal van de boerderij bij het vee en zorgde er voor dat er geen muizenplaag ontstond. Gaandeweg veroverde de kat steeds meer terrein en kwam hij in huis te wonen en leerde de kat de mens hem te verwennen met steeds lekkerdere hapjes en geneerde de kat zich niet om daarbij de luie stoel van zijn baasje in beslag te nemen. Een kat is ook één van de weinige huisdieren die weleens wegloopt van huis. Dat zul je van een hond niet snel horen. Een hond kan weleens zoek raken. Maar een kat zoekt rustig een beter huis als een huis hem niet bevalt en een kat weet zich ook op straat goed te redden. Het is de mens die daar een stokje voor steekt, omdat straatkatten overlast kunnen bezorgen en zich snel voortplanten.
Als ik zeg dat ik dieren graag zie in hun natuurlijke omgeving in al hun waardigheid en pracht, dat bedoel ik bijvoorbeeld deze documentaire. Of ik hoef maar even verder te lopen dan mijn achtertuin en dan zie ik ook voldoende..
Maar dat het gedomesticeerde dier van heel veel nut is voor de mens, wil ik niet ontkennen. Als kind heb ik veel geleerd door het gedrag van onze huiskat en hond te bestuderen. Dieren zijn van groot nut en een bron van plezier voor de mens, gedomesticeerd of niet. Ik zie ze alleen het liefst in al hun vrijheid.

Eén gedachte over “Dieren in hun natuurlijke habitat

  1. En ze gaan vervangen worden door robots, makkelijker, geen onderhoud door katten/ honden haren, uitlaten, voeren enz. De robots praten terug, de tamgotchie was een speeltje en heeft al een vervolg. De robot die wordt ingezet bij de zorg. Praten met ouderen mensen in instellingen. Een geslaagd project ???????????????????? Hoe simpel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *