De natuur is hard

Als een mens bevallen is, dan geldt een periode van rust voor de moeder, al is dat niet in alle culturen zo. Maar de verwende “geciviliseerde” mens krijgt zeker een week kraamzorg en wordt dan meestal omringd met gekir en gekeutel van allerlei lieve belangstellenden.
Zo niet de eend. Vanmiddag was ik nog ontroerd bij het weerzien van man en vrouw en het blije gespetter van ma toen ze haar woonplekje in de sloot voor haar en haar koters bereikt had. Vader gedroeg zich als een oplettende beschermer zoals ik denk dat het hoort.
Vanmiddag besloot ik even te gaan gluren hoe het nu is met ma en kinders en ik ging naar de hoek waar ik ze het laatst had gezien. Toevallig is dat vlak bij mijn huis en pal achter de parkeerplek van mijn auto. Ik keek de bosjes in die werden ontsierd door zwerfafval en zo te zien wcpapier (!) van mensen, bah. Het gepiep van de kleintjes verraadde hun aanwezigheid.
Met gekromde rug liep ik met mijn camera de bosjes in, daarbij enigszins mijn rug verrekkend (wat me om de haverklap gebeurt). Ik lette weer niet op mijn oude lichaam. Mamma waggelde met haar kotertjes een stukje van me weg en sprong het water in. De kleintjes sprongen haar zonder aarzelen achterna. De kant was zeker 40 cm hoog.
Nauwelijks in het water werd moeder besprongen door haar echtgenoot. Drie andere mannen keken daarbij toe en het leek me duidelijk dat ze ook maar wat graag het zelfde zouden doen als ze de kans kregen, wat hopelijk niet het geval zal zijn. `Arm vrouwtje`, dacht ik, `Je bent nog maar net aan het bijkomen van veertien dagen eieren leggen en vier weken broeden en wat doet de man……juist, kunnen ze dan aan niets anders denken!`
Dus mamma moet niet alleen op haar kleintjes passen, maar heeft ook te maken met vier potente woerden.
Het zou best kunnen dat deze big mamma snel weer zal gaan leggen.
In ieder geval heeft ze wel een beschut hoekje voor haarzelf en haar kleintjes. Ik ga ze in de gaten houden, zolang als dat mogelijk is. Mijn eendengezeur is nog niet voorbij ;^)

6 gedachten over “De natuur is hard

 1. Vrouwtjeseenden worden vaak verkracht als ze kleintjes hebben.
  Woerden hebben het altijd op ze gemunt maar dan kunnen de vrouwtjes wegvluchten. Dat kunnen ze niet wanneer ze jonkies hebben omdat ze die willen beschermen.
  Ik weet niet of moeder snel zwanger zal worden door de verkrachtingen.
  Ze moet zelf ook ontvankelijk zijn voor zwangerschap denk ik. Iets als ovulatie.

  • Aha. Zit dat zo! Ik heb nog even gegoogled en zag dat wilde eenden wel monogaam zijn. Ik hoop dat haar mannetje haar beschermt tegen andere verkrachters, zodat ze toch nog wat rust zal hebben. Ik las ook dat meerdere legsels in een jaar wel mogelijk zijn. We zullen zien. Ook las ik dat het wel 9 tot 12 maanden duurt voordat de kuikens volwassen zijn! Ik vind het zo prachtig allemaal! zie http://home.hccnet.nl/pm.jansen/eend.htm

 2. Volgens mij (en dat staat daar ook) vormen eenden een paartje in het najaar en blijven dan bij elkaar tot de kuikens er bijna zijn.
  Daarom verbaast het me ook dat jouw eend nu haar partner weer terug zou hebben.
  Dat van die meer legsels per jaar die mogelijk zijn is waar, maar jij koppelde het dacht ik aan: ze is nu aan het paren dus wordt ze nú zwanger. En dat lijkt mij sterk.

  • Ja, het is niet zeker dat het gisteren haar mannetje echt was. Maar wel typerend dat hij haar nog een tijd vergezelde met haar kleintjes. Vandaag is hij al niet meer bij haar. Daarom snap ik niet zo goed dat er staat dat wilde eenden monogaam zijn. Tja en wat het resutaat is van al dat paren dat weet ik natuurlijk niet 😉

 3. Zwanen en ganzen blijven wel hun hele leven bij elkaar.
  Daarom is het ook zo erg als ganzen worden gedood: je breekt huwelijken van soms tientallen jaren op – een gans kan 30 jaar worden.

  • Ja, dat is zeker erg! Ik rouw nu al om de die 5 kuikens, terwijl dit de normale gang van zaken is in de natuur :'(. Maar als een gans wordt neergeknald door een mens, dan richt deze dus echt onnodig iets onherstelbaars aan. Dat is gruwelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *