De dood

Zo levend als we nu zijn, er komt een moment dat we overlijden. Dat is een waarheid die niet te ontkennen is voor iedereen. Dat overlijden kan gebeuren na een ziekbed en dus niet onverwacht, maar het kan ook plotseling plaatsvinden. Laatst vroeg Ahmad aan zijn oudste dochter of in geval van een plotseling overlijden van hem hier in Nederland zij de begrafenisonderneming wilde bellen. Die zal dan zorgdragen voor het transport van zijn ontzielde lichaam naar zijn geboortegrond. ‘Is er dan wat met je aan de hand dat je dit nu zo ineens vraagt?’ vroeg zijn dochter verschrikt. Nee, helemaal niet, maar hij wil niet dat de nabestaanden voor onverwachte verrassingen komen te staan als het ineens zover is.

En dan hebben Ahmad en ik het erover wat we van elkaar verwachten na de dood van de ander. Voor hem is dat gemakkelijker dan voor mij. Ik heb het één en ander te regelen in Spanje in het geval van zijn overlijden en in hij zal minder hoeven te regelen dan ik, maar toch is het ook voor hem fijn om te weten wat hij moet doen als ik onverwacht dood neerval.

Ik stel voor om voor elkaar een lijst te maken van dingen die moeten gebeuren. En op die lijst ook de belangrijke telefoonnummers die gebeld moeten worden en de abonnementen en verzekeringen en dergelijke die moeten worden opgezegd.

Gisteren en eergisteren hebben wij dat voor elkaar gedaan. We hebben de handleiding met belangrijke adressen en telefoonnummers in een overzichtelijk document naar elkaar gestuurd en we hebben deze informatie opgeslagen op onze laptops en externe schijf.

Het geeft wel rust om dat in ieder geval op een rijtje te hebben. Ik ben nog steeds helemaal niet thuis in de bureaucratie van Spanje, maar zal me er toch in moeten verdiepen als hij eerder overlijdt dan ik. Een handleiding hebben we nu in ieder geval beiden en dat geeft rust.

Zo kwam ik er gisteren toe om ook eens mijn papieren en documenten te gaan ordenen en weggooien wat weg kan en in plaats van over dood sprak ik toen in mijn stukje over leven vanwege een documentje dat ik tegenkwam. Het komt vaker voor dat ik van plan ben iets te gaan schrijven en dan iets geheel anders schrijf in dit weblog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *