Coronamaatregelen in Spanje vs Nederland

Corona kaart van vorige week donderdag (NB wordt wekelijks elke donderdag aangepast

Gisteren werden in Nederland nieuwe coronamaatregelen aangekondigd, niet overal even goed ontvangen door het hier en daar morrende volk.

Het is ook wel een overgang als je eerst te horen krijgt dat je mag dansen met Jansen en dat overal de mondkapjes af mogen en dat nu ineens op meer plaatsen dan tevoren een QR code nodig is om binnen te mogen en dat in afgesloten ruimtes nu weer een mondkapje gedragen moet worden. Sommigen ervaren zo een mondkapje als een muilkorf. En dat terwijl het dragen van een mondkapje in de herfst en winter veel beter te verdragen is dan in de hitte van een subtropische zomer, zoals men hier in Spanje te verduren heeft.

Zoals op de kaart hierboven te zien is, hebben Spanje, Frankrijk, Italië en een deel van Scandinavië de coronaverspreiding aardig onder controle. Hier in Andalusië kleurt de kaart zelfs groen. Hoe doen die landen dat?

Ik kan alleen maar vertellen hoe het hier in de Spanje is. Hier worden per autonoom gedeelte van Spanje de corona- maatregelen vastgesteld, al naar gelang de ernst van het besmettingsgevaar.

In Andalusië is er weinig besmetting, maar alsnog draagt men hier in gesloten ruimtes altijd een mondkapje. Overal aan de ingang van winkels en gelegenheden staan flesjes met desinfecterende vloeistof. In de café´s en op de terrassen is het gezellig druk. Mensen dragen een mondkapje als zij naar binnen gaan of naar de WC moeten, maar uiteraard tijdens het nuttigen van voedsel en drinken niet. De obers hebben allemaal een mondkapje op.

Buiten hoeft geen mondkapje gedragen te worden, tenzij men zich bevindt op plekken waar men geen anderhalve meter afstand kan houden. En dit heeft men dus de hele zomer volgehouden, ook toen het erg heet was onder de brandende zon. Je hoort mensen hierover niet klagen. Het laten zien van de QR code om binnen te mogen op plaatsen wordt hier niet gevraagd. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen wel en niet gevaccineerde mensen. Er wordt wel over gesproken om een dergelijke eis in te voeren, maar deze wet is er nog niet door. En misschien is dat ook helemaal niet nodig, als je kijkt naar de goede resultaten die al behaald zijn in een groot deel van Spanje.

Ik herinner me nog dat in Nederland werd gezegd dat mondkapjes nergens toe zouden dienen. Ik denk niet dat die bewering steek houdt gezien de feiten. Dat een mondkapje prettig is wil ik niet beweren, maar als het een bescherming biedt, wil ik het best opzetten, ook al ben ik ingeënt.

Ik denk dat het inderdaad een kwestie is van solidariteit, die je in sommige samenlevingen meer aantreft dan in andere samenlevingen, waarin al jaren de nadruk wordt gelegd op individuele vrijheid als een nastrevenswaardig doel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *