Bidsprinkhaan

Veel bijzonders gebeurt hier niet en eigenlijk is dat gunstig. Geen nieuws, goed nieuws. Blij dat het leven zijn gangetje gaat.
We gaan naar het strand, als ik Ahmad zo ver kan krijgen. Dat lukt steeds gemakkelijker. Maar er is een andere liefhebberij die aan hem trekt. Het bezig zijn met glas in lood bewerking. Hij heeft nu een apparaat gekocht, zodat hij dat hier thuis kan doen en de ochtenden zijn voor hem de uitgelezen tijd om ermee bezig te zijn. Dan is er nog schaduw op ons terrasje. Hij heeft er een enorm plezier in. Intussen probeer ik me dan ook maar met iets onledig te houden. Bijvoorbeeld door hem te filmen, terwijl hij bezig is met de minuscuul kleine stukjes glas. Wat een geduld! Hij liever dan ik.
Alle kleine gebeurtenisjes in ons leven hier zijn voor mij het optekenen waard. Vandaag zag ik onderweg naar huis na de yogales en voor mij interessant beestje. Een bidsprinkhaan. Hij bevond zich niet in de omgeving waar je hem zou verwachten, tussen bloemen of struiken op jacht naar insecten als hommels, spinnen, bijen en wespen. Hij zat achter een raam tegen een rolluik en hij liet zich door mij makkelijk bewonderen. Ik denk dat het een zij was, want het was een flink exemplaar.
Eenmaal thuis lees ik de wetenswaardigheden over deze carnivoor met haar/zijn vroom aandoende naam. de Europese bidsprinkhaan
De volgende passage uit de beschrijving vond ik vooral gruwelijk: ‘Bij de voortplanting, die uren kan duren, moet het mannetje oppassen om niet opgegeten te worden. Dit bekende verschijnsel bij bidsprinkhanen staat bekend als wreed maar is eerder een vorm van broedzorg. Het vrouwtje zwelt enorm op als de eieren zich ontwikkelen en heeft vele voedingsstoffen nodig. Een flink mannetje is dan ook een welkome aanvulling en bovendien zit de taak van het mannetje na de paring erop en sterft hij meestal korte tijd later.’  
Hoe praktisch is de natuur. 😉
Het diertje komt vooral voor in het Mediterrane gebied. Kan groen of bruin zijn. Is nu bruin, omdat het diertje zich aanpast aan zijn omgeving, die nu ook nogal dor en bruin is. Tegen het beige rolluik kwam zij heel goed uit.

3 gedachten over “Bidsprinkhaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *