Bewegingszorg in kliniek of ziekenhuis?

Waar moet je die het beste zoeken? Ik heb het antwoord nu, na een ‘vergelijkend onderzoek’ tussen algemeen ziekenhuis en kliniek. In de kliniek!

Veel mensen weten niet dat zorg in een kliniek, als bijvoorbeeld de Berman Kliniek, vergoed wordt door de ziekenkostenverzekering. Men denkt bij een ‘privékliniek’ al gauw aan plastische chirurgie en andere ingrepen, die zonder medische noodzaak uiteraard niet vergoed worden. Het was voor mij dan ook een verrassing dat je bij de Bergman Kliniek even goed als in een ziekenhuis terecht kan voor operaties aan het bewegingsapparaat (tjonge, wat klinkt dat eigenlijk mechanisch en robot-achtig).

Wat is het verschil tussen een operatie in het ziekenhuis en die in een kliniek? In mijn geval: operatie aan de hallux valgus. Ten eerste de kleinschaligheid van een kliniek in vergelijking met een ziekenhuis. Je wordt er hartelijk en op persoonlijke wijze ontvangen, de wachttijden zijn kort en de efficiëntie groot. Ten tweede: de mate van gespecialiseerd zijn in een bepaald type operatie. Ga je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis voor een operatie door een orthopedisch chirurg, dan heb je te maken met een chirurg, die allerlei verschillende operaties verricht en dus niet specifiek ervaren is in één speciaal type operatie. In de kliniek heb je wel chirurgen die zich toeleggen op een specifiek type operatie of lichaamsdeel. De methode van opereren is in een kliniek geavanceerder dan die in een ziekenhuis. Vraag me niet waarom.

N.B. Ik kwam hierachter door een gesprekje dat ik gisteren had met de gipsmeester (mooie titel, hè). Ik vroeg haar hoe het kon dat ik na de operatie zo weinig pijn heb ervaren, terwijl er toch flink in een voetbeentje is gesneden en geschroefd. Ze vertelde me dat dit ligt aan de operatietechniek die wordt toegepast. Het verschil met een ziekenhuis is dat dit daar (nog) niet gebeurt en dat je na een ingreep daar dus meer pijn ervaart.

Drommels! Wat ben ik blij dat ik me heb laten helpen in de Bergman Kliniek. En dat ook nog op aanraden van mijn podoloog, die aan mij een klant zou verliezen, maar toch zo sportief was mij dit goede advies te geven.

De operatie met de lapidus-methode in het ziekenhuis was een helse ervaring en deze operatie met de scarf-methode is voor deze veel geopereerde vrouw een eitje geweest.

Ik gun het ieder ander dit te weten. Ga voor ingrepen aan het bewegingsapparaat, de ogen en andere medische ingrepen aan onze zintuigen, armen en benen zo mogelijk naar een kliniek, mensen. Aandachtspunt is wel dat je vooraf veel vragen gesteld worden omtrent je conditie en medicijn- c.q. middelengebruik. Je moet verder wel gezond zijn, omdat de kliniek niet is toegerust om snel te handelen bij eventuele complicaties tijdens of na de operatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *