Ahmad is hier de fotograaf

Hij doet dat vaak veel beter dan ik . Vandaag kwamen we terug van onze ochtendwandeling en hij zag vanaf de woonkamer een duif op het dak zitten aan de overkant. ┬┤Daar wil ik een foto van maken,┬┤ zei hij. ┬ĘInshaallah vliegt hij niet weg.┬┤ Hij pakte zijn camera (ook een Sony, maar met een heel sterke zoemlens).

En hier het resultaat, door mij wat bijgesneden:

Wat is er bijzonder aan een duif? zou je kunnen denken. Er zijn er veel van, zowel hier als in Nederland. Ik vraag dan ook aan Ahmad: ┬┤Wat trok jou ineens om die duif te fotograferen?┬┤ Hij wist het niet. De duif trok gewoon zijn aandacht, misschien ook wel door de lichtval van de ochtendzon. Ik vind de foto bijzonder mooi en goed gelukt.

Zo gaat het vaak bij het maken van foto┬┤s. Iets trekt je aandacht en je ziet ineens de schoonheid ervan. Dan wil je dat vastleggen en tegenwoordig is dat gemakkelijk, omdat bijna iedereen hetzij een camera hetzij een mobiele telefoon met een behoorlijke camera bij zich heeft.

Fotograferen heeft niet meer het mysterie van vroeger, doen je een heel filmrolletje vol schoot en het daarna liet ontwikkelen en afdrukken, Spannend was dat. Nu maak je zo nodig tientallen foto┬┤s van hetzelfde die je digitaal kan bekijken en daarvan kan je dan de beste bewaren en de rest in de digitale prullenbak gooien.

De camera hoef je niet meer zelf in te stellen, omdat er diverse automatische opties zijn en de camera zichzelf dan scherp stelt. Eigenlijk is iedereen daardoor nu fotograaf en is de kunst van het camerawerk nu minder belangrijk. Het gaat nu om op het juiste moment bij de juiste lichtval met de best gekozen compositie iets in beeld te brengen. En dat blijft dan nog steeds wel kunst met hier en daar onverwacht mooie toevalstreffers en soms tegenvallers.

De werkelijkheid heeft altijd meer diepte en waarachtiger kleuren dan de foto.

Datzelfde geldt voor een schilderij. Het is maar een benadering van de werkelijkheid.

Toch geeft deze foto door zijn helderheid de toeschouwer de gelegenheid om een doodgewone duif rustig te bekijken in al zijn natuurlijke pracht. Eigenlijk is elk wezen een wonder van perfectie, tot het kleinste insectje aan toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *