De airco, beestjes en stank

We hebben er hier een airco, maar deze hebben we tot nu toe weinig gebruikt. Omdat we vrij hoog zitten kunnen we het hier meestal behoorlijk laten doorwaaien door alle ramen tegen elkaar open te zetten. Maar gisteren en vandaag stond er het grootste deel van de dag geen zuchtje wind en de wind die wel woei was heet en niet verkoelend. Dan is het lekker om alle ramen te sluiten en de airco aan te doen. Deze bevindt zich bij ons aan één kant van het huis en wij dachten eigenlijk tot op heden dat het weinig zin zou hebben om deze aan te zetten, als dat toch geen verkoeling geeft aan de andere kant van de lange gang met de overige kamers en keuken. Maar het helpt wel en dat is lekker tijdens het koken en als je op de hometrainer zit.

Gemeen is het dat in Spanje altijd tijdens het hitte- en koude-seizoen de prijs van elektriciteit wordt opgevoerd. En dat met een enorm percentage. Dat is erg voor de wat armere mensen hier. Het moet een hel zijn geweest in de maanden dat de temperatuur hier opliep tot meer dan 40 graden. Maar goed, wij weten nu dat we het ding best af en toe kunnen aanzetten.

En dan de beestjes. Dat valt hier erg mee. Ik zie geen vliegen of muggen. Er is gewoon niks voor ze te eten in de kurkdroge omgeving.

Voordat ik naar Nederland ga, sluit ik altijd alle houdbare etenswaren goed af door ze te bewaren in potten en dozen, opdat insecten geen kans krijgen. Maar alsnog weten heel kleine gevleugelde beestjes in de afgesloten potten en potjes binnen te dringen. Het is ons een raadsel hoe. Ze zijn dol op zoete paprikapoeder, meel en maizena. Maar andere kruiden laten ze met rust. We moesten helaas toch nog producten weggooien, omdat de houdbaarheidsdatum na 10 maanden verstreken was. Voedsel weggooien haat ik.

En dan de stank in de badkamer bij thuiskomst! Een lucht van vieze afvoerputjes. Dat overkomt ons pas de laatste twee keer dat we hier zijn aangekomen. En ik heb er een verklaring voor. Die lucht hangt er sinds de demente dame beneden is overleden. Daarvoor rook het altijd fris. En dat was waarschijnlijk omdat de dochters van die vrouw elke week kwamen schoonmaken en er ook een verpleegster langs kwam. Nu wonen er alleen nog de twee ongetrouwde broers in het huis beneden ons en ik verdenk ze ervan dat ze de badkamer en WC niet goed schoon houden. En hun vieze lucht komt bij ons binnen via een roostertje bovenin onze badkamer, omdat hun rooster op hetzelfde afvoerkanaal uitkomt als het onze.

Vandaag heeft Ahmad er iets op gevonden. Hij knipte een plastic vierkant (geknipt uit een harde kaft van doorzichtig plastic) op de maat van het rooster. En hij bevestigde dat aan de binnenkant van het rooster. Een derde deel van het plastic klepje maakte hij vast aan het rooster d.m.v. siliconenlijm. En het onderste twee-derde gedeelte van het plastic bestond uit een beweegbaar deel, bevestigd aan het bovenste deel met ringetjes. De lucht uit onze badkamer kan nu wel ontsnappen doordat het deurtje naar binnen (naar de afvoer in het rooster) kan openwaaien, maar omgekeerd kan het deurtje niet openwaaien, omdat het stoot tegen de binnenkant van het rooster. Er kan dus geen vieze lucht van onze benedenburen bij ons terecht komen. Ik vind het een hele creatieve oplossing en we merken direct verschil.

rooster

1 gedachte op “De airco, beestjes en stank

  1. De rioollucht na lange afwezigheid is logisch. Afvoerputjes en ook de syphon van de wastafel vormen een waterslot, tenminste… zolang er water in blijft staan. Bij lange afwezigheid verdampt de inhoud en is de weg vrij voor rioolgassen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here