Vertrouwen in schilderen verdwenen

Waardoor het komt kan ik niet helemaal nagaan. Misschien omdat iedereen in de familie al voorzien is met werkjes van mij en ikzelf ook zowel hier als in Nederland voldoende werk heb hangen. Ik heb één schilderij verkocht en schaam me nog steeds voor het hoge bedrag dat ik ervoor heb gekregen, omdat ik er zelf helemaal niet tevreden over was.

Nu zou ik graag een klein schilderijtje maken voor de babykamer van een kleinkind dat bijna geboren zal worden. Maar elke suggestie voor een plaatje om na te schilderen wordt afgewezen door mijn kritische kinderen. ´Nee ma, dat is niets voor ons.´ Het is ook niet voor jullie, maar voor de kleine bedoeld. Kinderen houden van kleuren, maar de mode is beige en grijs en andere ´niet-kleuren´. Wat moet ik doen met alle schilderijen die ik nog zal maken en al gemaakt heb? ´Gooi ze weg,´ zegt mijn zoon lachend. Tja, dat motiveert niet!

Op YouTube zie ik ´echte´ kunstenaars aan het werk. Ze zeggen allemaal dat alleen oefening kunst baart. Zoals een schrijver elke dag achter zijn pc gaat zitten en niet wacht op inspiratie, zo kan een schilder of tekenaar het beste dagelijks iets doen op teken- of schildergebied. Gewoon doorzetten en verder niet teveel denken. Het proces is belangrijk en daarvan leer je.

Dat is waar! Dus ik wil het schilderen weer oppakken. Misschien vandaag nog, of morgen of overmorgen. Dat is het punt nu juist. Niemand zit achter me aan en wacht op een werkje van mij. Ik kan dus net zo goed lekker op het zonnige terras gaan zitten en verder gaan met lezen in het boek van Marion Hoogwegt, dat ik al bijna uit heb. Als ik donderdag naar haar boekpresentatie ga, dan heb ik in ieder geval haar biografie al lang uit en ben ik helemaal op de hoogte van haar leven.

Wat ik zal schilderen weet ik nog niet. Een zelfportret in vivo vanaf een spiegeltje naast mijn canvas? Dat doen veel schilders en zou een goede oefening kunnen zijn. Ik keek gisteren vast even in dat spiegeltje en schrok nogal van alle rimpels in nek, kaak en bovenlip. Hoe krijg ik die allemaal op het doek. Ik heb weleens mooiere schilderonderwerpen gezien. Of anders deze foto naschilderen?

Mooi doorkijkje en zeker niet gemakkelijk te schilderen. Ga er vandaag alvast een afdruk van laten maken op A3 formaat.

Luxe problemen van een gepensioneerde 😄😉

2 gedachten over “Vertrouwen in schilderen verdwenen

  1. Ik snap waar het vandaan komt 😂 je zoekt extra bevestiging. Dat ga je nergens never nooit niet krijgen. Dat jij vind dat je teveel betaald hebt gekregen voor het schilderij in opdracht, laat niets zien van de tevredenheid van de betaler/opdrachtgever. Zal misschien je karakter zijn, mooie uitdaging om tijd, aandacht, energie te steken in het wegwerken van die behoefte aan extra bevestiging. Vertrouwen in je eigen kunnen en kwaliteiten, succes gewenst.

  2. Moet af van die nuttigheidsdrang. Het bezig zijn met schilderen is op zich al leuk voor mezelf. Hoeft verder geen nut te hebben, net als bijvoorbeeld vissen en dan de vissen teruggooien. Op het moment verslind ik boeken en dat is heerlijk en daarmee ben ik ook veder niemand tot nut. Van het zoeken naar bevestiging kom ik niet gemakkelijk af, vrees ik. 😫 En dat voor iemand van bijna 70 🤣.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here