Dinsdag de dertiende

In Nederland spreekt men altijd van vrijdag de dertiende, dat dit een ongeluksdag zou zijn. Maar in Andalusië en wellicht ook in heel Spanje ziet men de dinsdag als de boosdoener. Dinsdag zou een slechte dag zijn om te reizen of dingen te ondernemen en dinsdag de dertiende helemaal. Dat wantrouwen tegenover de dinsdag is een bijgeloof dat komt uit de Moorse traditie, al zullen de meeste Spanjaarden dat liever niet toegeven. Zij weten vaak zelf niet waar hun bijgeloof en sommige gebruiken vandaan komen.
Ikzelf ben ik ook geneigd om de dinsdag te zien als een dag,waarop ik liever niet zal reizen. Sheikh Nazim al Haqqani, mijn helaas overleden leermeester, sprak ook over de dinsdag als een dag die je beter kan vermijden om reizen te maken. En als ik nu terugkijk op alle ongelukken die ik heb gehad in mijn leven, dan waren dat er verdacht veel op een dinsdag. Op een dinsdagochtend brak ik mijn heup op een berg in Andalusië en het was ook op een dinsdag dat ik acuut werd afgevoerd naar de eerste hulp met een darmhernia.
Vandaag had ik zin om erop uit te gaan. Maar het is vandaag dinsdag de dertiende. Dus ik dacht: laat ik het maar niet doen. Ik bleef dus binnen, schilderde wat en keek naar een paar afleveringen van ‘Ik vertrek’ op NLzIet. Zo was ik er plaatsvervangend toch even uit. Ik kan niet voorzichtig genoeg zijn, als de brokkenpiloot die ik de afgelopen jaren ben geweest……

4 gedachten over “Dinsdag de dertiende

  1. Is wel een y opener, ik tel mijn zegeningen, herinner me niet de dagen en data maar denk (bijna dagelijks) wat een geluk heb ik! Zal wel te maken hebben dat ik niet geloof in bij geloof maar wel in mezelf????????.

  2. Gelijk heb je, Annie. Hoewel ikzelf wel (bij)gelovig ben, ben ik verder best nuchter. Net als jij tel ik mijn zegeningen en ben ik dolgelukkig er nog te zijn. Ik ben blij met elke nieuwe dag, omdat ik besef dat het elk moment zomaar afgelopen kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here