Recept harira

Vanmorgen vroeg mijn schoondochter naar het recept van harira. De overheerlijke soep zoals Ahmad die maakt. Ik heb heel wat verschillende versies van harira geproefd. Een ieder die het maakt lijkt er zijn of haar eigen draai aan te geven. Maar de lekkerste die ik ooit proefde is toch echt die van mijn soepexpert. Ik vertaalde zijn recept in het Nederlands en toen ik dat eenmaal gedaan had, dacht ik: waarom dit niet delen met meer mensen? En dat doe ik dus bij deze. Als je het recept volgt, krijg je een flinke pan soep. Maar het mooie is dat je deze soep gerust kan invriezen, eventueel in meerdere kleine porties. De soep is ook heel lekker als je hem bereidt zonder vlees. Dan is het lekker om het zout voor een deel te vervangen door een bouillonblokje (al dan niet vegetarisch).

Harira Recept

Ingrediënten

  • een stuk ossenstaart, of rundvlees of lamsnek

  • een flinke hand spliterwten (goed om deze tevoren een paar uur in water te weken)

  • een kleinere hand kikkererwten (mag uit een pot of blik en zo niet minstens een dag weken in water)

  • 3 stokken bleekselderie

  • 1 prei

  • 1 zoete aardappel

  • zakje soepgroenten

  • 3 of 4 tomaten

  • 1 grote uit of twee kleintjes

  • naar wens enkele tenen knoflook

  • 2 eetlepels tomatenpuree

  • 1 handjevol peterselie

  • 1 eetlepel koriander zaadjes

  • 3 o 4 kruidnagels (naar smaak van de kok)

  • rode gedroogde peper naar smaak

  • 2 laurierblaadjes

  • 1 kaneelstokje

  • 2 theelepeltjes komijn (naar smaak van de kok)

  • een theelepel zwarte peper korrels

  • 1 theelepel koenjit (curcuma)

  • ½ zakje saffraan (niet speciaal noodzakelijk)

  • 2 theelepeltjes zoete paprikapoeder (naar smaak van de kok)

  • enkele eetlepels olijfolie

  • een of twee eetlepels maizena (desgewenst om de soep wat te verstevigen)

  • sap van 1 citroen (naar smaak, niet overdrijven)

  • Zout naar smaak

Bereiding

Kook de vleesbotten met vlees gedurende een uur. Bak intussen in een koekenpan de gesnipperde ui. Als de ui goudbruin is laat je die even staan. Snijd intussen ook alle groenten in kleine stukjes. Als het vlees een uur gekookt heeft, voeg je de gebakken ui toe aan de soep van het vlees en voeg dan ook de spliterwten en de kikkererwten toe. Voeg daarbij nog twee liter kokend water. Doe het kaneelstokje, de koriander, de laurier, de gedroogde peper, de komijn, de peperkorrels en de kruidnagels in een groot thee-ei of dichtgeknoopt knoflooknetje en laat dit meekoken. Voeg ook de koenjit, de zoete paprikapoeder en de saffraan toe.

Voeg de soepgroenten, de fijngesneden prei, in stukjes gesneden zoete aardappel en de fijngesneden selderie toe en tenslotte de gepureerde tomaten en de tomatenpuree.

Laat het nog 20 minuten doorkoken en voeg dan de fijngesneden peterselie toe en zout naar smaak en laat dit dan nog 10 minuten doorkoken.

Voeg alleen indien nodig voor een dikkere soep één of twee eetlepels maizena toe aan een kopje water en roer dat goed door (zodat je geen klonters krijgt) en roer dat door de soep. Kook nog 20 minuten door.

Haal het thee-ei met de kruiden en de vleesbotten uit de pan en maal de soep met een staafmixer. Laat de vleesbotten afkoelen. En voeg daarna het vlees dat je van het bot hebt afgehaald weer toe aan de soep.

Tenslotte voeg je naar smaak het uitgeperste citroensap toe. Proef intussen of alles naar wens is qua zout en zuur (voorzichtig met die citroen!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *