Giethoorn

Ja! Het was een hele leuke dagtrip! Ik vertrok om 8.30 in de ochtend en we waren 20.30 thuis. Het was ruim twee uur rijden en in de tussenliggende tijd hadden we het enorm naar onze zin. Giethoorn is een mooi stukje Nederland. De hele dorpsgemeenschap aldaar profiteert daar ruim van door middel van het verhuren van boten en het uitbaten van restaurantjes aan het water. De huizen en de erven waarlangs je vaart zien er allemaal uit als een plaatje met goed onderhouden tuinen. Het merendeel van de huizen heeft een rieten dak en dat brengt je helemaal in een ‘Hansje en Grietje-sfeer’.
Ik zag een dag tevoren al dat het zou gaan regenen op de dag van ons bezoek en dat het bijvoorbeeld maandag a.s. veel mooier weer zal zijn. Maar ook zag ik in de boekingsvoorwaarden dat slecht weer geen reden mag zijn voor het annuleren van een boeking. Dus we reden er gisteren gewoon heen. Goed voorbereid, dat wel. Met zowel koele als warme kleding en met een paraplu voor het geval dat er regen ging vallen.
Omdat ik hier altijd aan het stuur wil zitten in mijn nieuwe karretje, gunde ik het Ahmad om de boot  te besturen. Hij had nog nooit aan het roer gezeten van een boot en hij moest er even inkomen, maar al snel bestuurde hij het fluisterbootje als een echte zeeman.  Het begon wel te regenen en dat precies op het moment dat we door de mooie wateren voeren. Op dat moment hield ik de paraplu boven onze hoofden vast, terwijl Ahmad bleef sturen. Daardoor kon ik op het ‘moment suprême’ van al het moois om ons heen niet veel foto’s en filmpjes schieten. Dat is jammer! Maar een voordeel van die regen was dat wij wel in alle rust konden genieten van het uitzicht. Toen we terugvoeren zagen we dat het plotseling heel druk geworden was, zowel op als langs het water. Toen we de boot inleverden zei de jongen die hem aanpakte ook dat we inderdaad geluk hadden gehad met de relatieve rust. Want maandag zal het 27 graden worden en op zulke dagen zijn alle boten in de ochtend al verhuurd en is het overal berendruk.
Het viel ons op dat er veel mensen waren uit andere landen. Veel Chinezen maar ook veel mensen met een ‘islamitsche uitstraling’. Vrouwen met hoofd- en in een flink aantal gevallen zelfs gezichtsbedekking. Ik zag meer nikabs in Giethoorn gisteren dan gedurende een heel jaar in Den Haag. Van de mensen die hun gezicht wel durfden te tonen kon je aan hun gezichten zien dat ze genoten van het uitstapje in het mooie Giethoorn. Het was een multicultureel pretfestijn. Ouderen, jongeren, gehandicapten, autochtonen, allochtonen en ook honden. Een grote doorsnee van de populatie was daar aanwezig om te genieten.
Na het boottochtje pakten we de fietsen, die we mochten uitkiezen. We kozen toch maar niet voor een tandem, omdat je voor zo een dubbelfiets wel een enorme coördinatie moet hebben. We hebben de rest van de middag genoten van een fietstochtje door het landschap rond Giethoorn en op het laatst voor het afsluitende diner nog even gezeten langs het water, kijkend naar de terugkomende bootjes….
Het was een heel geslaagde dagtocht, die we graag ooit zouden overdoen met de kinderen van Ahmad……

3 gedachten over “Giethoorn

  1. Schitterend gemonteerd filmpje! Over onze muzikale voorkeuren en de sfeer die ze oproepen zullen we het echter nooit eens worden. Daarom drie maal opnieuw gekeken met, respectievelijk: accordeondeuntjes van Alexandra Paris, chinese vioolmuziek “De Yangtse” en muziek uit de film “Fanfare”. Dit laatste voelde vertrouwd , omdat de film in Giethoorn is opgenomen en de associatie voor de hand ligt. De accordeon gaf jouw film het etiket: werving van de plaatselijke VVV. Eigenaardig genoeg vond ik de chinese ‘touch’ het meest passend. Je ecchtgenoit veranderde op slag in een

  2. Vervolg van de, door onhandigheid, te vroeg afgebroken reactie.
    Je echtgenoot veranderde op slag in een stuurman van een chinese, opium smokkelende, jonk op de meest gele rivier ter wereld.
    Heul vermakelijk om dit te doen! Had toevallig even niets anders om handen.
    ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here