Miskoop

Ik houd ervan muziek te luisteren, het liefst met een koptelefoon of oordoppen, zodat ik me echt alleen kan voelen met de geluiden van de muziek. Het komt in periodes, dat verlangen naar muziek. Soms wil ik maanden niets horen en is de stilte voor mij het meest heerlijk en dan weer komt er een periode dat ik elk momentje dat ik bijvoorbeeld iets met mijn handen moet doen of in een openbaar vervoermiddel zit muziek wil horen. Dat heb ik nu dus ook en zo kwam ik erachter dat de oordopjes die ik nu heb niet voldoen aan mijn wensen. Ik ben sowieso een ramp op het gebied van muziekinstallaties. Ze bezwijken snel onder mijn handen. Ik weet niet hoeveel casetterecorders, platenspelers en cd-spelers ik wel niet heb zien komen en gaan in mijn leven. Ik heb er altijd pech mee. Nooit leven ze lang bij mij. De beste radio en cd-speler die ik ooit had zat in mijn vorige auto, compleet met lekkere boxen. Toen die auto total loss was vergat ik die geweldige geluidsinstallatie eruit te halen en nu hoor ik het trieste verschil met het ingebouwde radio-cdspelertje in mijn huidige auto. Wat een blikkerig geluid! Ik kan dan ook geen muziek luisteren in deze auto, alleen radio 1. Als muziek niet goed klinkt dan heb ik liever geen muziek!
Datzelfde geldt voor mijn mp3 speler. Het geluid uit dat ding valt of staat met de oordoppen of koptelefoon die je erin steekt. Ik wil alle tonen horen, ook de lage, en geen blikkerig, snerpend geluid van alleen maar hoge tonen. Een paar keer heb ik miskopen gedaan bij de aanschaf van oordoppen. Ga je naar winkels die deze dingen verkopen, dan zie je 10-tallen verschillende modellen en merken oordoppen. Vele ervan beloven dat ze een diepe bastoon hebben. Sommige zijn duur en anderen goedkoper, Gedachtig aan hele goede oordoppen die ik ooit kocht in Spanje voor maar een tientje dacht ik bij mezelf dat een goede oordop niet altijd duur hoeft te zijn. Ik heb dure oordoppen gehad die niets waard bleken te zijn of wel goed, maar heel snel kapot.
Dus gisteren stond ik in die grote gigant die beweert dat je als je bij hun koopt toch zeker niet gek bent. In hun luilekkerland van oordoppen kon ik geen keus maken. De winkelbediendes kunnen je daar ook niet echt verder helpen is mijn ervaring. Als je hen vraagt wat een goede oordop is wijzen ze een setje aan van minimaal 70 euro. Dat vind ik dan weer een enorm risico. Het blijft toch een soort van gokken, want je kan de oordoppen niet uitproberen. En thuis eenmaal uitgepakt kan je ze niet meer terugbrengen (“uit hygiënisch oogpunt”). Ik besloot gisteren wat minder in te zetten bij mijn gok en koos een setje oordoppen onderin de stellage (de goede en goedkope producten liggen immers vaak onderaan). In een range van oordoppen van 10 euro tot 45 euro (wat ik nog net een redelijke prijs vind) besloot ik dit keer te kiezen voor doppen van 23 euro van een vertrouwd merk dat  “extra bass” beloofde.
Je raadt het al. Bij thuiskomst werd ik zwaar teleurgesteld. Ik stak de ‘basses puisantes”- oordoppen in mijn apparaatje en wat hoor ik: een blikken geluid. Ik kon wel janken. ‘We pakken het in en brengen het terug’, zegt mijn lieve Ahmad. Maar de verpakking is beschadigd. Adil, mijn zoon en zakenmannetje zegt me later: ‘Nee ma, die nemen ze niet terug’. Hij heeft het ook wel eens geprobeerd. Met andere oordoppen die hij voor mij gekocht had en die niet goed waren. Ze nemen ze niet terug. Als het Adil niet lukt, dan gaat het mij ook niet lukken. Maar ik krijg fantasieën om de oordoppen bij de klantenservice op de toonbank te smijten en te zeggen: ‘Houdt deze waardeloze oordoppen maar en het geld ook’.
Dus ik baal. Baal dat ik gewoon geld heb weggegooid. Misschien had ik eerst op internet info moeten inwinnen, bedenk ik me nu. Sukkel die ik ben. En hebberd. Ik had weer eens te veel haast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here