Hachelijke nacht en dag 21

Gisteren vlak voor zonsondergang zat zij nog op haar nest. Even later, toen het al donker was, had zij haar nest verlaten.
De eieren waren dit keer goed toegedekt. “Ze is de voor haar noodzakelijke dingen aan het doen”, dachten wij “en ze zal zo terugkomen”.
Ik wilde haar graag zien terugkeren, dus ik ging even ziiten wachten in de tuin. Ongeveer een half uurtje zat ik daar onbeweeglijk te luisteren naar allerlei geluiden en geritsel. Af en toe klonk stemgeschal vanuit huizen dat niet voor mijn oren bestemd was.
Ze kwam niet en ik besloot naar binnen te gaan. Misschien was ze bang voor mijn enge, roerloze verschijning.
Ik was nog maar net binnen of de kat kwam de tuin in en sloop direct naar het nest. Ik duwde snel de deur weer open en door het geluid rende het roofdier verschrikt weg. Dat vond Ahmad jammer. Maar de eend keerde niet terug. “Dat is een slecht teken”, vond Ahmad.
Ontredderd en bezorgd gingen we slapen.
2.00 Uur in de nacht: het nest is nog steeds verlaten. Ik kan niet meer inslapen en besluit te gaan bidden. Ik voel me schuldig. Waarom heb ik twee bordjes naast haar neergezet? Die bordjes vielen op en hebben de aandacht van de kat getrokken, toen zij van boven de schutting naar beneden keek! En nu is deze kat gefixeerd op de broedende eend. De eend heeft mijn goedbedoelde zorg helemaal niet nodig en weet zelf wel beter wat en wanneer ze wil eten. Ze heeft alleen een plekje in mijn tuin geleend om rustig te broeden. Ik hoefde me daar helemaal niet mee te bemoeien, maar had haar juist zo min mogelijk moeten storen! En hoezo zou ik haar Dodo noemen! Het is geen huisdier! Het is een wilde eend, die niets met ons te maken heeft. Ik beloof mezelf dat ik nooit meer zo stom zal zijn.
Na het bidden: nog steeds een verlaten nest. Ze zal wel niet meer terugkomen, denk ik. De eitjes kunnen toch niet zo lang zonder warmte.
Vanmorgen om 8.30 vertelt Ahmad me dat ze weer op haar nest zit! We halen de bordjes weg en ik beloof mezelf dat ik geen foto’s meer van haar zal maken en alleen maar zal opletten of de kat haar niet komt storen.
Het blijft een raadsel waarom ze deze nacht de hele nacht is weggebleven, juist in het laatste stadium van haar broedperiode. Is er iets met haar gebeurd vannacht? Heeft zij het expres gedaan om de kat te laten denken dat zij haar eieren voorgoed verlaten heeft, een schijnmanouevre dus? We weten het niet.
Ik zal geen foto’s meer maken van de broedende of waggelende eend totdat zij hier wegwandelt met haar kleintjes. Als we dat mogen meemaken. InshAllah.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *